Yapay zeka, sanatı insanlardan daha uygun hale getirebilir mi? IBM’den Seth Dobrin yanıtladı
Yapay zeka konusunda her gün yeni gelişmelere tanık oluyoruz. Gelişen teknolojinin sonu yokmuş gibi ilerlemesi insanlarda bir takım soruların oluşmasına neden oluyor.
Yapay zeka teknolojileri ile fotoğraf çekilebilir, dil ve kodlama öğrenilebilir, mantıklı bir konu hakkında detaylı bilgi alınabilir. Bunlardan daha değerli olan ise yapay zeka robotu ile sanal ortamda bir insanla sohbet eder gibi sohbet edip fikirlerimizi paylaşabiliyor olmamız.
YAPAY ZEKA İLE SANAT
Sanatta yapay zeka ile geliştirilen en bilinen uygulama ChatGPT’nin üreticisi OpenAI’nin Dall-E yapay zeka uygulamasıdır. Dall-E ile fikirlerinizle oluşturduğunuz metinleri bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz.
Son derece şaşırtıcı sonuçlar veren yapay zeka sanat uygulaması Dall-E, birçok sanatçının eserlerini ve formlarını taklit edebilmekte ve taklit ettiği tarzlarda yeni ve özgün eserler ortaya çıkarabilmektedir.
Yapay zeka alanındaki bu tür gelişmeler şaşırtıcı ve güzel görünse de yapay zeka teknolojisinin insanın yerini alıp almayacağı merak konusu haline geldi.
AI, SANATI İNSANDAN DAHA İYİ YAPABİLİR Mİ?
Yapay zeka teknolojisinin hızlı başarısı, bu teknolojinin insanlardan daha başarılı olup olamayacağını sorgulamamıza neden oluyor. IBM’den Seth Dobrin, bu soruların yanıtlarını ele aldı. İlerlemenin başarılı bir noktaya doğru gerçek bir ilerleme olduğunu vurgulayan Dobrin, şunları kaydetti:
ROMAN VE SİNEMA YARATMAK İÇİN ZAMANA İHTİYAÇLARI VAR
Tüm bunlara rağmen Seth Dobrin, yapay zeka tarafından üretilen metinlerin bir yazarınki kadar ilgi çekici olduğuna inanmıyor. Bu değil GPT-3Ve Başlıca Dil Modelleri (LLM’ler)Gazetecilerin başlangıç noktası olarak kullanabilecekleri hikayeler yaratabileceğini söylüyor.
Filmler ve romanlar söz konusu olduğunda Seth Dobrin, yapay zekanın bu konuda kat etmesi gereken çok yol olduğunu belirtiyor. Son olarak, bahis hakkında, Dobrin;