TSB Yönetim Kurulu Kahramanmaraş’ı ziyaret etti
Afet bölgesinde ilk günden beri aralıksız çalışmalarını sürdüren sigorta sektörünün çatı kuruluşu Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Kahramanmaraş’taydı. Bölgedeki sanayicilerle toplantıya gelen TSB İdaresi, hem daire başkanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi hem de depremzedelerin sorularını yanıtladı.
“Sigorta Değer Vermektir” anlayışıyla çalışmak türkiye sigortacılar birliği(TSB), depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye yaptığı ziyaretlerini Kahramanmaraş’ta sanayicilerle bir araya gelerek sürdürdü.
TSB Başkanı Atilla BenliVe Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ziyarette ilk olarak Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi ziyaret edildi. Burada yapılan inceleme ve müzakerelerin ardından Heyet, TOBBVe TSBişbirliği içinde düzenlenen “Deprem Sonrası Analiz Toplantısı”Bölgedeki sanayicilerle istişare etme fırsatı buldu.
Toplantıda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Bultu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Müdürü Mevlüt Söylemez konuştu. Başkan Benli deprem sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Sigorta sektörünün afet yönetiminde çok merkezi bir noktada yer aldığını vurgulayan, TSB Başkanı, “Yaraları sarmak ve bölgenin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak için sürekli çalışıyoruz”söz konusu.
Çillitremor bölgesindeki ticari hayatın bir an önce normale dönmesi gerektiği bilinciyle hareket ettiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Ticari işletmelerimiz ve endüstriyel tesislerimizde depremin verdiği zararları hızlı bir şekilde tespit eden şubemiz, vakit kaybetmeden başlattığı avans ödemeleri ile bölgedeki iş dünyasının bir nebze de olsa yanında olmaya çalışıyor. . Sigorta şirketleri olarak hasar sürecinin hızlandırılmasından, depremzedeler için davet merkezlerinde başka hatların açılmasına, bölgede hasar iletişim merkezlerinin kurulmasına kadar bir dizi önlem aldık ve almaya devam ediyoruz.”
“5,4 milyar TL deprem hasarı ödedik”
Dairenin 2023 yılı Haziran ayı sonu prestiji ile şahsi ve ticari olmak üzere yüzde 95 oranında tüm zararların karşılanabilmesini öngördüklerini ifade ettiler. Çilli, deprem sonrası 36 bin hasar belgesinin işlemlerinin tamamlandığını hatırlattı. TSB Başkanı, “İlk tespitte özel sektör sigortalılarına toplam 76 milyar lira hasar ödemesi yapılacağını hesapladık. Bunun yaklaşık 5,4 milyarı ödendi.”söz konusu.
Son iki ayda afet bölgesini beş kez ziyaret etmek Atilla Benlisözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm çalışma arkadaşlarımızla büyük bir hassasiyetle çalışıyor, bölgedeki sorunların bir an önce çözülmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bölge ziyaretlerimizi sürdürerek gelinen noktayı ve varsa eksiklikleri yerinde tespit edip analizler üretmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da depremzedelerimizle hem sahada hem de arka planda yan yana olmaya devam edeceğiz. Sigorta kara gün dostudur; böyle günler için varız.”
Deprem bölgesinde Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) hakkında bilgi paylaşımı. TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmezşu açıklamaları yaptı: “Bölgenin gelişmesi ve iş hayatına dönmesi için önümüzde uzun bir yol var. Bu konuda bölgemizi yalnız bırakmayacağız, en aktif analizleri ve teklifleri sunmaya devam edeceğiz. 14 milyon nüfuslu deprem bölgesinde BES ve OKS katılımcı sayısı 1 milyon 300 bin ve 30 milyara yakın fon büyüklüğümüz var. Sarsıntı bölgesinin toplam BES boyutu içindeki payı yüzde 10 civarındadır. Ancak böyle bir felaket anında BES’teki birikimimiz bir destek olabilir. Bu rakamlar bize kapsama alanında daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu gösteriyor” dedi.
Eksik sigorta, eksik tazminat anlamına gelir.
TSB Genel Başkan Yardımcısı Uğur Gülen Konut ve iş yerlerinden bahsetti. Poliçede gösterilen sigorta tutarının hasar anındaki sigorta değerinden düşük olduğu anlamına gelen ‘eksik sigorta’ konusuna değinilmesi, Gülümseyenvurguladı: “Deprem hepimize ne kadar hazırlıklı olduğumuzu düşündürdü. Buradan çıkardığımız derslerle geleceğe en iyi şekilde hazırlanmalıyız. Konutlarda yüzde 20, iş yerlerinde biraz daha yüksek olan sigorta oranlarını bugünden itibaren artırmalı ve teminatların eksik kalmamasına büyük önem vermeliyiz. İncelemelerimizde, düşük prim ödemek uğruna birçok sigorta poliçesinin olduğundan az gösterildiğini gördük. Depremin bu sorunları ortaya çıkarması ve daire başkanlığının karşılaştığı sorunları düzeltmesi son derece değerlidir.”
Deprem bölgesindeki sigorta oranları hakkında değerli bilgiler veren, TSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşarbelirtti: “Türkiye’de sigorta oranlarının yüzde 25 civarında olduğunu, sarsıntı bölgesinde ise bu oranların yüzde 17 civarında olduğunu görüyoruz. Toplam 3 milyon 150 bin aracın sadece 439 bini sigortalı. Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman gibi depremin etkili olduğu illerimizde bu oranın daha da düştüğünü tespit ettik. Bu bilgiler ışığında değerlendirdiğimizde 5 milyar TL sigorta ödemesi yapacağımızı öngörüyoruz. Bugüne kadar sigorta şirketlerimiz aracılığıyla 600 milyon TL ödeme yaptık.”
Afet bölgesindeki hayat sigortası oranları hakkında bilgi verilmesi TSB Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kişmirbu formda konuştu: “Deprem felaketi yaşayan illere baktığımızda yüzde 25 oranında hayat sigortası bulduk. Banka sigortacılığı bu oranın dışında tuttuğumuzda oran yüzde 80’lere kadar düşüyor. Bu nedenle banka sigortacılığı son derece değerlidir ve aldığımız kredilerle sigorta yaptırmayı asla ihmal etmemeliyiz. Bölgede banka aracılığıyla yapılan sigortaların çok büyük teminat ve hasar ödemeleri yaptığını görüyoruz. Şu ana kadar 27 bin başvuru aldık. Bu da 1 milyar TL hasar ödemesi yapacağımız anlamına geliyor.”
Türk sigorta şubesinin her türlü afete hazırlıklı olduğunu hatırlatan, TSB Yönetimibugüne kadar olduğu gibi depremzedelerin yanında olacaklarını vurguladı. TSB Yönetim Kurulu, “Yüzyılın felaketini unutmak mümkün değil, sektörümüzün tüm paydaşlarının üstün emeği sigortalılarımızın sorunları sona erene kadar devam edecek”Birlik mesajı verdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı