Depremzedelerin Zorlu Hayatı: ‘Ekmek Bile Alamıyorum’
Haber: SKILLED BAĞIŞ – Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU
ANKA Haber Ajansı, Şubat depreminin 1. yıl dönümünde Osmaniye’de… Osmaniye depreminden bu yana eşiyle birlikte kent merkezinde buldukları barakada yaşayan Hürü Üresin, “Yapamam” dedi. Ekmek bile alın… Bazen ekmeği çöp konteynırlarına atıyorlar, çevredekiler görüyor. “Akşamları görür görmez alıyorum, yenilebilirse yiyorum” dedi. 70 yıllık Maddi durumu nedeniyle hasarlı ve çatlak bir evde kalmak zorunda kaldığını anlatan yaşlı Cuma Sakabasi, “Ben perişanım. Kimse ‘Senin sorunun ne?’ diye sormadı. Kimse kapımızı çalmadı. Zeytinli ekmek ve ekmek yerken öldüm. Yumurtayı unuttum, tavuğu unuttum. Mahvoldum.” diye konuştu.
Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ardından saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde ikinci deprem meydana geldi. Sarsıntılar 11 ilde yıkıma yol açtı. Yaklaşık 13 milyon vatandaşı etkileyen depremlerde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde resmi açıklamalara göre; 11 ilde yaşanan depremlerden 50 bin 783 kişi hayatını kaybederken, 14 milyon kişi etkilendi.
ANKA Haber Ajansı, depremin ilk yılında da bir yıl önce olduğu gibi deprem bölgesini gözlemledi, depremzedelerle konuştu, sorunlarını dinledi.
Hürü Üresin, Osmaniye’de büyük yıkımın yaşandığı Cumhuriyet Caddesi’ne paralel boş bir alanda bulunan barakada yaşıyor. Depremde evinin yıkılmadığını ancak ev sahibinin evinin yıkıldığını ve yaşadığı evden ayrılmak zorunda kaldığını belirten Üresin, “Yıkılacak olan bu dairelerin bazı odalarında kaldım. Yıkılır diye korktum. Diyelim ki bu apartmanın boş odalarına çıkıyordum ama sallanıyordu ve geri iniyordum. Bir gün kaldım, ikinci gün kalamadım.” .
” “BAZEN PARKLARDA KALDIM, GİZLİ YERLERDE KALDIM”
Yaşayacak yer bulamadığı için bir süre sokaklarda ve parklarda kaldığını belirten Üresin, “Bazen çarşıda dolaşıp orada kaldım, bazen de parklarda, tenha yerlerde kaldım.”
Kaldığı barakanın tepesinde bir çadır bulduğunu ve kurduğunu anlatan Üresin, “Yağmur yağmasın diye” yanıtını verirken, “Nasıl geçiniyorsun?” sorusuna ise “Bazı ev sahipleri diyor ki , ‘Sen gelip buralarda dolaşıyorsun, hırsızlığı keşfetmeye mi geliyorsun?’… Kimsenin kimsenin derdini bilmediğini bilmiyorlar.” ” o cevapladı.
” “EKMEKLERİ ÇÖP KONTEYNERLERİNE ATIYORLAR, AKŞAM GÖRDÜĞÜ GİBİ ALIYORUM, YENİLEBİLECEKSE YEM, YENİLEMEZSE YEMEYİM”
Halen eşiyle birlikte barakada yaşadığını belirten Üresin, “Yaz aylarında sıcaklık iyiydi ama şimdi hava soğuyunca daha da kötüleşiyor.” Üresin yaşadığı sıkıntıyı anlatarak, “Ekmek bile alamıyorum. Bazen çevremdekiler çöp konteynırlarına ekmek atıyorlar. Görür görmez akşamları alıyorum. Yenilebilirse alırım.” yerim, yenilebilir değilse yemem.”
” ERDOĞAN, ‘BANA 1 YIL ZAMAN VERİN, EVİNİZİ YAPACAĞIM’ DEDİ. Eh, 1 YIL OLDU…”
Osmaniye kent merkezinde konteynerlerde yaşayan 75 yaşındaki görme engelli Ömer Karadut, “Tayyip Erdoğan bir yıl süre istedi ve ‘Bana 1 yıl verin, evinizi yapacağım’ dedi. Eh, 1 yıl doldu… Ben görme engelliyim, hiç göremiyorum. Radyo ve televizyondan dinliyoruz.” “Bu ay sonunda vereceğiz diyorlar” dedi. Yeni evlerin durumuyla ilgili hiçbir resmi yetkilinin bilgi vermediğini belirten Ömer Karadut, “Hayır, kimse bir şey söylemedi.”
Çocuklarından birinin üniversite öğrencisi, bir çocuğunun da lisede okuduğunu anlatan Ömer Özdemir, “Emekliyim ve 7 bin 500 lira maaş alıyorum. İlaçlar kesildi, 6 bin maaş alıyorum” dedi. 750 lira. Bununla çocuklarıma destek olmaya çalışıyorum.” Evlerinin yıkıldığını belirten Özdemir, “Bize Eylül, Ekim falan dediler… Para konusunda hiçbir şey söylemediler. Bize verilen sözlerin hiçbiri doğru değil.” Anne Ayşe Özdemir, lise öğrencisinin yaptığı kitaplık ve konteynerin içindeki katlanabilir masayı göstererek, “Orada çalışıyor” dedi.
” “GELMEDEN GİDİYOR. KEŞKE BU MÜJDEYİ HİÇ VERMEMİŞTİ”
Osmaniye’de konteyner kentlerden birinde kalan Celil Çaygın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “emeklilere müjde” açıklamasına tepki göstererek, “Yiyecek bir şey yok. Cumhurbaşkanımız özellikle yüzde 5 zam verdiğimde ısrar ediyor. Bunun iyi bir haber olduğunu ve o yüzde 5’i kesinlikle vermemesi gerektiğini söylüyor.” “Daha iyi çünkü o yüzde 5 gelmeden yüzde 25-30’u cebimizden çıkıyor. Gelmeden gidiyor. Keşke bu müjdeyi vermeseydi” dedi.
Dört çocuğu olduğunu belirterek, “Kızımı üniversiteye gönderme gücüm yoktu. Kardeşimin desteğiyle,” Giderleri karşılayacağım, çocuk çalışmasına izin vereceğim “dedi. Aksi takdirde onu gönderemezdim.”
” NE KADAR BU BÖYLE YAŞAYABİLİRİZ? ZOR”
Konteynerde ne kadar süre yaşayabileceklerine ilişkin ise, “Gördünüz, içeride 4 çocuk var, eşim ve ben 6 kişiyi sığdıramıyoruz, bazen oğlum gidip amcasının yanında kalıyor, kızım da gidip orada kalıyor” dedi. yatacak yeri olsun diye. Daha ne kadar böyle yaşayabiliriz? Çok zor.”
Osmaniye’de yıkılmayan ancak hasar gören evlerden birinde eşiyle birlikte yaşayan 70 yaşındaki Cuma Sakabasi, “Yumurtayı unuttum, eti unuttum. Sadece zeytin ve ekmek yiyorum.” 2 katlı apartmanların çatılarını sorduğumuzda Sakabasi, “Korkuyorum ama ne yapayım? Etrafımıza bakıyoruz. Çökebilir ama Allah kurtarsın” dedi.
” ZEYTİNLİ EKMEK YEDİM VE ÖLDÜM. “YUMURTA’YI UNUTTUM, TAVUK’U UNUTTUM”
Yardıma ihtiyacı olduğunu anlatan Sakabashi, “Ben perişan durumdayım. Kimse bize ne olduğunu sormadı. Kimse kapımızı çalmadı. Zeytin ve ekmek yerken öldüm. Yumurtayı unuttum, tavuğu unuttum. Yıkıldım” dedi. “
Emekli maaşının en az 10 bin liraya çıkarılmasına tepki gösteren Sakabasi, “Yetmiyor, nasıl yetecek? 6 bin lira kira ödüyorum. Gerisini ne yapayım? Ekmek mi alayım yoksa” dedi. domates?”
” “GİT MUTFAĞIMA BAK, DOLABIMA BAK”
Eşi Güldane Sakabası, depremde evlerinin hasar gördüğünü belirterek, korku içinde yaşadıklarını belirterek, “Her yer çatlak.” Güldana Sakabasi de ihtiyaç sahibi olduklarını belirterek, “Kimse sormuyor, kimse gelmiyor. Yüksek tansiyonum var, şeker hastasıyım. Git mutfağıma bak, dolabıma bak.”